Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Kako se nakon ozljede vratiti treninzima?

Bez obzira na to koliko ste oprezni, bilo kada se možete ozlijediti. Ozljeda je sama po sebi grozna, još je gore od toga nakon duge pauze vratiti se vježbanju. Da li je to uopće moguće?

Bez obzira na to koliko ste oprezni, bilo kada se možete ozlijediti. Ozljeda je sama po sebi grozna, još je gore od toga nakon duge pauze vratiti se vježbanju. Da li je to uopšte moguće?

 

Da li je to moguće?

Naravno da jeste! Mnogi profesionalni sportaši vrate se treninzima nakon ozljede te povrate jednaku formu kakvu su imali prije same ozljede – to je dobra vijest. Koja je loša vijest? To zahtijeva mnogo truda, volje i strpljenja. Ako ste spremni na sve to, možete početi. Jeste li se spremni vratiti u formu?

Koliko će vam trebati da se vratite u formu?

Gotovo je nemoguće to predvidjeti budući da to zavisi od težine ozljede te sposobnosti vašeg tijela na rekuperaciju. Najčešće vam treba da se vratite u formu onoliko dugo koliko niste vježbali. Ako ste preskočili dvije sedmice treninga, očekujte da će vam trebati otprilike dvije sedmice da se vratite u jednaku formu koju ste imali prije ozljede. Kako to učiniti?

Kako se vratiti treninzima nakon ozljede

Proces povratka treninzima nakon ozljede nije isti za svakoga. Međutim, postoje temeljna pravila kojih biste se trebali držati kako biste se brzo, sigurno, zdravo i ugodno vratili treninzima.

Savjet #1: Napredujte polako, ali sigurno

Ključ povratka starom režimu vježbanja je pronaći pravi balans između napretka i pažnje da previše ne opteretite svoje tijelo. Najbolje je postepeno napredovati, a sigurno se pitate kako to napraviti, zar ne? Samo slušajte vlastito tijelo.

Savjet #2: Nikada nemojte započeti prenaglo

Iako se osjećate kako biste mogli nastaviti tamo gdje ste stali prije ozljede, nemojte. Vaše tijelo još nije spremno na to, stoga smanjite svoja očekivanja. Možete započeti trenirati upola jakim intenzitetom kojim ste vježbali prije ozljede te vidjeti koliko će vam trebati da napredujete. Ako ste prije svakodnevno otrčali 10 kiliometara, neka 5 kilometara bude vaš cilj prvog tjedna. Ako ste dizali 150 kilograma, za početak probajte podići 75.

Savjet #3: Nađite partnera za trening

Problem s povratkom treninzima nakon ozljede nije samo fizičke prirode, već i psihičke, gdje pronaći motivaciju. Ne zavaravajte se – trebat će vam je puno. Najlakši način da ostanete motivsani je da trenirate s partnerom koji će vas podržavati i poticati na to da ostvarite svoje ciljeve.

Savjet #4: Ne pokušavajte nadoknaditi izgubljene treninge

Zvuči logično, zar ne? Naravno da zvuči, ali kada se radi o povratku ka uobičajenoj rutini vježbanja, sigurno ćete doći u iskušenje da nadoknadite sve one izgubljene treninge. No, to nije pametno jer vaše tijelo to jednostavno neće podnijeti. Suočite se s činjeicom da ste izgubili par sedmica i prilagodite se trenutnoj situaciji. Nije da trenirate za Olimpijske igre, zar ne?

Savjet #5: Vodite računa o zagrijavanju

Zagrijavanje je sastavni dio svakog treninga, ne samo onog nakon ozljede. Nakon ozljede morate biti posebno pažljivi te se zagrijati i istegnuti prije treninga jer će vaše tijelo prvih par tjedana biti podložno ozljedama.

Savjet #6: Vodite računa o svom napretku

Ništa vas ne može tako motivirati kao činjenica da postajete sve bolji i bolji, stoga prvih par tjedana zapisujte rezultate nakon svakog treninga. Kada vidite kako su vaši rezultati sve bolji i bolji, osjećat ćete se fenomenalno.