Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Promjenite način ishrane i izbjegnite zdravstvene poteškoće!

Planiranje obroka, doručkovanje najviše sat vremena nakon buđenja, mediteranska prehrana i barem pola sata brzog hodanja na dan ključ su zdravlja.

Mediteranska prehrana po DASH principu je najzdravija vrsta prehrane. Dokazano je da tradicionalna mediteranska prehrana smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti, raka te Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. Kao i većina zdravih dijeta sastoji se od mnoštva povrća, voća, ribe, cjelovitih žitarica i ograničenog unosa zasićenih i trans masti.

Hrana mora biti raznovrsna, uravnotežena i dobro balansirana. Dobro je unaprijed planirati obroke te ih sami pripremati kod kuće, večer prije kako biste idućeg dana hranu mogli ponijeti sa sobom na posao. Tako ćete kontrolisati što jedete i rjeđe posezati za brzom hranom i nezdravim grickalicama. Doručak bi trebao biti najvažniji obrok u danu. Tokom noći naš organizam je bez hrane i da bi osigurali energiju koja vam je potrebna za dan koji je pred vama treba jesti hranu ujutro, najbolje pola sata do sat vremena nakon buđenja. 

 Doručak treba biti bogat integralnim žitaricama i vlaknima, a ograničen s brzo dostupnim ugljikohidratima. Trebalo bi jesti proizvode od cjelovitog zrna (kao izvor složenih ugljikohidrata), mliječne proizvode (kao izvor proteina kalcija) i voće (kao izvor vlakna) 

 Optimalno je dnevno imati pet obroka, od toga tri glavna obroka (doručak, ručak i večera), te dva međuobroka između glavnih obroka. Za međuobrok preporučuje voće, a s njim možete pojesti i jogurt. Obroke treba pravilno rasporediti tokom dana, a vremenski razmak između glavnih obroka trebao bi biti četiri do pet sati, otprilike koliko i traje probava prosječnog obroka. Večera treba biti dva do tri sata prije spavanja. 

No nekim će ljudima odgovarati samo tri obroka dnevno, dok će neki trebati njih šest. Zato svatko treba osluškivati svoje tijelo te brinuti o tome da jede uravnotežene obroke s raznovrsnim namirnicama, bogate vlaknima i niskokalorične. Vrlo bitno je jesti sezonsku hranu od lokalnih proizvođača. 

Pijte najmanje jednu i pol litre vode dnevno, a kad slažete hranu na tanjir, neka polovica sadrži povrće, četvrtina proteine te četvrtina ugljikohidrate.

Ljudi koji su redovno tjelesno aktivni povećavaju mišićnu snagu i pokretljivost, poboljšavaju koordinaciju pokreta i stabilnost te smanjuju opasnost od padova.

Osim što su važni za zdravlje cjelokupnog organizma, redovita tjelovježba i pravilna prehrana bitan su faktor prevencije i usporavanja razvoja komplikacija bolesti. Tjelesna aktivnost povećava osjetljivost na inzulin i ima zaštitu ulogu kod srčanožilnih  bolesti te drugih komplikacija povezanih s dijabetesom. 

Preporučuje najmanje 150 minuta tjedno umjerene aerobne tjelesne aktivnosti u kombinaciji s vježbama snage jedan do tri puta sedmično. Takve vježbe uključuju hodanje, lagano trčanje, vožnju biciklom, tenis, vježbe snage i razgibavanja, plivanje te aerobik i ples.