Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Sačuvajte zdravlje prirodnim napicima

Smoothie ili cijeđeni sok? Ma šta god izabrali, na odličnom ste putu da odbranite organizam od raznoraznih hroničnih bolesti. Posebno ako živite brzim ritmom koji dodatno slabi naš organizam ili jednostavno ne volite jesti voće i povrće u značajnijim količinama.

Prirodni sokovi vam štede energiju

Tajna sokova jest u tome što organizmu osiguravaju puno više hranjivih tvari nego je to slučaj s unosom voća i povrća u čvrstom obliku. Osim toga, sok se u tijelu apsorbira u roku od 15 minuta, dok se čvrsta hrana probavlja satima i troši tjelesnu energiju. Upravo se zato kod teških bolesti preporučuje konzumacija sokova jer se štedi energija potrebna za ozdravljenje.

Bolji rad mozga i hidratizacija tijela

Prirodni šećer iz voća daje nam energiju koja je bitna za rad moždanih ćelija, mišića i svih naših organa. Također, vitamini C, B, K i karoten su idealni za jačanje imuniteta. Na kraju, sokovi iz voća i povrća se lako apsorbiraju u našem tijelu te hidratiziraju naše tijelo.

Vlakna za zdravlje i mršavljenje

Vlakna su neprobavljivi dijelovi biljne hrane koji sadrže dvije glavne komponente – topivu i netopivu. Obje vrste pomažu zdravlju našeg organizma, pa čak i prilikom reguliranja tjelesne težine. Topiva vlakna se u crijevima fermentiraju u plinove i kao produkti nastaju spojevi koji mogu djelovati kao probiotici, dok netopiva vlakna pomažu da imate redovnu stolicu i mogu spriječiti probavne bolesti poput divertikuloze.

Kako god, ove su činjenice i više nego dovoljan razlog zašto Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje da dnevno unesemo 25 do 30 grama vlakana u naš organizam.