Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Vrijeme je za meditaciju

Moderno doba osim brojnih tehnoloških prednosti sa sobom nosi i brojne negativne posljedice koje na svojoj koži počinjemo osjećati tek s godinama. Najveći čovjekov neprijatelj zasigurno je stres koji može uzrokovati brojne psihosomatske tegobe. Međutim, u borbi protiv nakupljenog stresa može vam pomoći meditacija...

Šta je meditacija?

Meditacija je tehnika koja podrazumijeva učenje da budemo u potpunosti prisutni i svesni sadašnjeg trenutka umesto da razmišljamo o prošlosti ili budućnosti. Kao i sve drugo, meditacija je veština koja se uči. Ona nije cilj, ona je putovanje. Meditacija predstavlja svijesnu namjeru da fokusiramo našu pažnju na sadašnjost. Svijesnu namjeru – što znači da se razlikuje od odmaranja ili spavanja.

Nauka i meditacija

Istraživanja su pokazala da tokom meditacije postoji povećana aktivnost zona koje su direktno povezane sa smanjenom depresijom i anksioznošću i povećanom tolerancijom na bol. Kada se mozak odmara i nije opterećen spoljašnjim svijetom, što se dešava tokom meditacije, dolazi do poboljšanja memorije, sposobnosti postavljanja ciljeva i povećane svijesnosti o sebi.

Poređenje mozga budističkih monaha i osoba koje su tek počele da praktikuju meditaciju pokazalo je da je dio mozga povezan sa empatijom izraženiji kod budističkih monaha. Što znači, iako samostalna aktivnost, meditacija pomaže u poboljšanju naših odnosa sa drugima.

Meditacija dovodi do promjene moždanih talasa. Osobe koje praktikuju meditaciju imaju veći nivo alfa talasa koji su pokazali da smanjuju negativno raspoloženje, tenziju i bijes.

Meditacija fizički mijenja oblik i veličinu mozga. Jedna studija je pokazala da je nakon 8 nedelja meditacije siva materija bila gušća u oblastima povezanim sa učenjem, regulacijom emocija i pamćenjem, dok je došlo do smanjenja gustine sive mase amigdale koja je zadužena za anksioznost i stres.

Dobrobiti meditacije za naše zdravlje:

  • smanjuje stres i povećava našu sposobnost da podnesemo stresne situacije
  • čini da se osjećamo odmornijim
  • ublažava bol
  • snižava krvni pritisak
  • poboljšava naš imunitet
  • poboljšava koncentraciju, pamćenje, naš akademski učinak i kreativnost