Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Klupa za benč, vodič za vježbe

Benč će Vam omogućiti izvođenje benč presa kao i mnogih drugih vježbi poput potiska na ravnoj klupi sa bućicama i razvlačenja i predstavljaće kamen temeljac Vaše kućne teretane.

Ako ste na pragu dovođenja sebe u bolju kondiciju tako što ste se odlučili za pravljenje kućne teretane onda je možda najbitnija stvar koju bi trebalo da naučite kako da koristite različitu fitnes opremu, šta ona tačno radi i koje su koristi njene upotrebe.

Dok postoji toliko toga što biste mogli naučiti, najvažnija od svih stvari je skoro sigurno korištenje samog benča (klupe za vježbanje) i kako izvoditi benč pres (vježba potiska na ravnoj klupi za grudne mišiće). Dakle, benč će Vam omogućiti izvođenje benč presa kao i mnogih drugih vježbi poput potiska na ravnoj klupi sa bućicama i razvlačenja i predstavljaće kamen temeljac Vaše kućne teretane. Ovde ćemo benč i vježbanje na njemu predstaviti nešto detaljnije.

Pre svega, šta je to klupa za teretanu? U suštini radi se o jednostavnoj klupi obloženoj gumenim materijalom koja će Vam poslužiti kako biste legli na nju i predstavljaće za Vas podršku dok dižete tegove različitih masa. Najčešće izvođena vježba na klupi je benč pres u kojoj praktično gurate naviše osovinu za dizanje tegova iznad svoje glave i grudi dok ležite na klupi paralelno sa podlogom. Ovako uvježbavate grudne, ramene, trbušne mišiće, tricepse i trapezoide i sama vježba stoga predstavlja jedan složen pokret zbog svoje višenamjenske prirode. Ovo je jedna od najbitnijih vježbi u teretani i toplo se preporučuje da vodite računa o tome da je izvedete pravilno.

Iz ovog razloga uobičajeno je da svaka prosečna klupa dolazi sa ugrađenim stalkom. Stalak je ono što će zadržati osovinu za dizanje tegova kada je podignete i spustite je na njega, on će zapravo sprječiti nevolju koju biste imali sa tegom od, na primer, 100 kg iznad glave kada završite sa vježbanjem.

Vrlo često benčevi dolaze i sa ugrađenim šarkama koje Vam omogućavaju da podesite nagib njene površine na koju ćete leći. Ovo je vrlo korisna mogućnost, jer će Vam omogućiti da mjenjate ugao pod kojim dižete tegove. Klupa nagnuta ka naprijed znači da ćete tako u većoj mjeri uvježbavati svoja ramena, dok klupa nagnuta prema nazad znači da ćete u većoj mjeri angažovati mišiće donjeg djela grudi i tako više vježbati njih.

Klupe nisu samo korisne za izvođenje vježbe potiska na klupi i njenih mnogih varijacija već i za mnogo drugih vježbi. Na njoj takođe možete vježbati i uz pomoć bućica, što je poznato kao vježba potiska na klupi sa bućicama. Klupa Vam je ovdje neophodna da bi se Vaši laktovi našli ispod nivoa ostatka Vašeg tijela koje leži na njoj. Isto tako možete da se koristite klupom i samo kao podrškom, dok Vam je na primer u jednoj ruci teg koji dižete uvježbavajući biceps i kako se ne biste leđima savili prema naprijed (jer time biste i umanjili efikasnost vježbe). Takođe ih možete koristiti i za vježbe veslanja u pretklonu koje uvježbavaju bočne mišiće leđa ili za oslanjanje svojih ruku i nogu za kalisteničke vježbe kao što su sklekovi sa nagibom ili propadanja za tricepse.

Ukratko klupa za vježbe potiska koje se izvode na njoj je jedan od najsvestranijih i najkorisnijih delova opreme za teretanu i ako možete da priuštite samo jednu stvar za svoju kućnu teretanu onda bi to trebala da bude ona – naravno biće Vam potrebni i tegovi kojima ćete izvoditi vježbe na njoj.