Vaša košarica je trenutno prazna.

Probaj

Korištenje trake za trčanje za mršavljenje

U ovom članku donosimo Vam 10 saveta uz koje možete da izvučete maksimalnu korist iz svoje trake za trčanje tako da bude dobra investicija u Vaše zdravlje.

Korištenje ove sprave je odličan način da izgubite kilograme i oblikujete svoje tijelo. Iako su trake za trčanje među najpopularnijim spravama za vježbanje u kućnim teretanama, mnoge samo stoje u uglu skupljajući prašinu.

U ovom članku donosimo Vam 10 savjeta uz koje možete da izvučete maksimalnu korist iz svoje trake za trčanje tako da bude dobra investicija u Vaše zdravlje:

 1. Kupite najbolju traku za trčanje koju možete da priuštite
 2. Razmislite o iznajmljivanju trake za trčanje prije kupovine
 3. Uđite u rutinu vježbanja što prije moguće
 4. Najpogodnija brzina za Vas
 5. Polako povećavajte dužinu vježbanja
 6. Rad na intenzitetu vježbi
 7. Mjenjajte Vaše vježbe
 8. Bezbjednost trake za trčanje
 9. Dodaci koje svako treba uzeti u obzir
 10. Održavanje trake za trčanje

Korištenje trake za trčanje je sjajan način da izgubite kilograme i poradite na kondiciji. Čak i ako su trake među najpopularnijim spravama koje se uzimaju za kućnu teretanu, mnoge samo stoje na mjestu, miruju i skupljaju prašinu.

U ovom članku dali smo Vam naših deset savjeta da izvučete maksimalnu korist iz Vaše trake za trčanje tako da bude dobra investicija u Vaše zdravlje koja i treba da bude, a ne ormari nagomilani skupom odjećom koja često može biti.

Savjet 1 – Kupite najbolju traku za trčanje koju možete da priuštite

Ako traka za trčanje nije praktična za korištenje, velike su šanse da je nećete koristiti.

Mnogo ljudi kupuje najjeftinije trake za trčanje koje mogu da nađu i onda se zapitaju zašto kaiš brzo spadne kada je koriste ili zašto se motor muči da dostigne i održava odgovarajuću brzinu za brzo hodanje ili trčanje.

Dobre vijesti za nas sa manjim budžetom su da cijene traka za trčanje dobrog kvaliteta neprekidno opadaju, a kvalitet i karakteristike koje dobijamo danas su daleko bolje od onih od prije nekoliko godina po istoj cijeni.

Kada birate traku za trčanje, stavite veći prioritet na kvalitet motora i dužinu trake nego na asortiman drugih inventivnih dodataka koje vjerovatno nikada nećete koristiti.

Najbolji način da dobijete najbolju vrjednost za uložen novac koji možete je da prvo dobro istražite i odlučite kakvu tačno traku za trčanje želite, a onda da razgledate okolo za najbolju cijenu koju možete dobiti za taj model.

Ako razmišljate o kupovini polovne trake za trčanje, samo zapamtite da nećete dobiti garanciju uz nju, čak i ako je traka za trčanje nekorištena ili malo korištena u nekom drugom domu, može zahtjevati skupe popravke nakon što je kupite i počnete koristiti.

U stvari, budite obazrivi u odnonsu na bilo koju traku za trčanje koja dugo nije korištena, jer kao automobili, trake su osmišljene da budu korištene i mogu se pokvariti brže kada miruju nego kada su često korištene.

Savjet 2 – Razmislite o iznajmljivanju trake za trčanje prije kupovine

Kako biste se uverili da ne kupujete pogrešnu traku za trčanje za svoje potrebe, razmislite o iznajmljivanju jedne na neko vrijeme prije nego što je kupite.

Mnoge trgovine sprava za vježbanje koji iznajmljuju i prodaju nove trake za trčanje daju mogućnost probanja prije kupovine gdje možete iznajmiti traku za trčanje na nekoliko mjeseci i ako se odlučite na kupovinu te trake, iznos od iznajmljivanja koju ste platili se odbija od cijene za kupovinu trake za trčanje.

Kao što se možete uvjeriti da ne kupujete pogrešnu traku za trčanje, iznajmiljivanje prije nego što kupite može pomoći pri odluci da ona možda i nije za Vas.

Savjet 3 – Uđite u rutinu vježbanja što je prije moguće

Jednom kada nabavite traku za trčanje, počnite sa njenim korištenjem što prije.

Ideja je ovde da uspostavite dnevnu ili nedeljnu rutinu za korištenje svoje trake za trčanje odmah, tako da bi bilo dobro da hodate na svojoj traci u isto vrijeme svakog dana i istim danima u nedelji ako je moguće.

Formiranje navike vježbanja je onima koji vode računa o svojoj liniji najbolji prijatelj jer mogu koristiti traku za trčanje kad god im odgovara, 24 sata dnevno, 7 dana nedeljno, po kiši ili suncu, formiranje rutine za vježbanje kada imate sopstvenu traku za trčanje je utoliko lakše.

Savjet 4 – Najpogodnija brzina za Vas

Potraga za idealnom brzinom za hodanje je stvar pojedinca, neki od nas prirodno hodaju polako, a neki prilično brzo.

Kao opšte pravilo kada počnemo da hodamo na traci, trebamo da ciljamo na onu brzinu koja ubrzava naš puls i izaziva znojenje, ali nam takođe dozvoljava mogućnost da pričamo na glas bez gubljenja daha. Za većinu nas, ova brzina bi bila oko 5 do 6 km na sat.

Ako ste novi u vježbanju, najbolji način da pronađete odgovarajuću brzinu hodanja za sebe je da započnete hodanje relativno malom brzinom, recimo negde oko 3-4 km na sat i ubrzate svakog minuta dok no dođete do idealne brzine.

Samo imajte na umu ako ste koristili druge trake za trčanje, da 5 km na sat za jednu traku možete biti nešto veće ili manje brzine za razliku od druge trake jednostavno iz razloga što je svaka sprava drugačije kalibrisana i neke su preciznije u određivanju Vaše stvarne brzine hodanja od drugih.

Savjet 5 – Polako povećavajte dužinu vježbanja

Kako biste se uvjerili da ulazite u rutinu korištenja svoje trake za trčanje često, važno je da ne pretjerate prvih nekoliko puta kada je koristite.

Umjesto dvosatnog hodanja prilikom svoje prve upotrebe sprave i potom nikad više, jer ne možete da se podignete iz kreveta sljedećeg jutra, probajte da počnete tako što ćete imati vrlo kratke treninge i postepeno ali i neprekidno povećavajte dužinu svog hodanja na traci sljedećih nekoliko nedelja ili mjeseci.

Jedna od najvećih grešaka koju mnogi naprave kada počinju sa korištenjem trake za trčanje, jeste početak sa toliko visokim intenzitetom koji za rezultat daje izbegavanje vježbanja za sva vremena.

Mi ne želimo da napravite tu grešku te Vas savjetujemo da započnete sa hodanjem ili trčanjem na traci ne duže od 10 do 15 minuta i postepeno produžite vrijeme aktivnosti za oko 10% nedeljno ili manje.

Na primjer, ako tokom svoje prve nedelje prošetate 20 minuta dnevno na traci i spremni ste da produžite vrijeme, neka to onda bude 22 minuta dnevno sljedeće nedelje, 24 minuta još nedelju dana kasnije i tako dalje.

Dajući svom tijelu vrijeme da se navikne na nove nivoe vježbanja, pomaže pri sprječavanju povreda zbog pretjerivanja, obezbeđuje da budemo dovoljno motivisani i da imamo dovoljno energije da u potpunosti iskoristimo svaki trening.

Savjet 6 – Rad na intenzitetu vježbi

Hodanje na duže vrijeme kako postanemo spremniji pomoći će sagorjevanju više kalorija. Isto tako će i brže hodanje. Vremenom, mnogi od nas postanu toliko spremni da možemo ubaciti brzo hodanje, pa čak i trčanje u našu rutinu vježbanja.

Opet, kao napredak u hodanju na duži vremenski period, tajna u dodavanju intenziteta našim vježbama bezbjedno i za najbolje dejstvo je da to činimo polako i postepeno.

Najbolji način da svoje tijelo dovedemo u formu je da hoda malo brže ili da u potpunosti pređemo na brzo hodanje je da postepeno dodamo brzini za ograničeno vrijeme.

Na primjer, ako možemo komotno da hodamo 30 minuta brzinom od 5 km na sat, možemo probati tako što ćemo podeliti tih 30 minuta u 6 puta po 5 minutna hodanja brzinom od 5 km na sat prva 4 minuta, da bi zadnji minut iskoristili na hodanje brzinom 5.5 km na sat.

Jednom kada i to savladamo, onda možemo probati 6 puta po 5 minuta da hodamo brzinom od 5 km na sat prva 3 minuta, da bi posljednja 2 završili brzinom od 5.5 km na sat i tako dalje.

Rad na intenzitetu hodanja na ovaj način bi trebalo da nam omogući napredak i sagorjevanje više kalorija ili kilodžula što prije, ali zapamtite da je najbolje da ograničite bilo kakva povećanja intenziteta pri vježbanju na 10% ili manje, nedeljno.

Savjet 7 – Mjenjajte Vaše vježbe

Što se tiče Vašeg tijela, Vaša nova traka za trčanje može ustupiti jedini način vježbanja koji ikad treba za gubitak tjelesne mase i zategnutost mišića, ali održavanje Vašeg uma sretnim je u potpunosti druga priča.

Mjenjanje vježbi Vam može pomoći da ostanete sretni i time ostanete motivisani da redovno vježbate za sva vremena. Mjenjanje vježbi je lako – kao hodanje na traci jednog dana i brzo hodanje sljedećeg. A može biti i hodanje na traci 3 do 4 puta nedeljno, a hodanje napolju ostalim danima.

To takođe može značiti i korištenje drugih sprava, kao što su bicikl, eliptični trenažer ili čak i dizanje bučica i lopta za vježbanje.

Dodavanje raznovrsnosti svojim vježbama će Vam pomoći da ostanete motivisani i omogućiti Vašem tijelu da se prilagodi novim izazovima. Ove dvije stvari u kombinaciji će stvoriti najbolje dugotrajne rezultate za kontrolu tjelesne težine i zategnutosti, snage i elastičnosti.

Savjet 8 – Bezbjednost trake za trčanje

Ostati bezbjedan svo vrijeme je najvažnija stvar kada koristimo i namještamo našu traku za trčanje.

Ovdje ima 6 stvari koje možete uraditi da obezbijedite sebe i druge koji su u dodiru sa trakom za trčanje:

 • Obavezno pažljivo pročitajte upustva za upravljanje i bezbjednost Vaše nove trake za trčanje prije prvog korištenja.
 • Uvijek se uvjerite da ima dovoljno slobodnog prostora direktno iza trake u slučaju da zapnete ili Vas traka po kojoj hodate zbaci sa sprave.
 • Uvijek lagano podešavajte brzinu trake po kojoj hodate ili trčite.
 • Uvijek obucite odgovarajuće patike za hodanje ili trčanje dok koristite traku.
 • Uvijek držite djecu mlađeg uzrasta podalje od trake za trčanje dok je u funkciji.
 • Uvijek čuvajte sigurnosni/radni ključ sakrivenim od djece kada se traka ne koristi.

Savjet 9 – Dodaci koje svako treba uzeti u obzir

Kako biste dobili najviše prednosti dok koristite traku za trčanje, razmotrite posjedovanje sljedećih stvari na ili oko trake za trčanje:

 • Ventilator sa postoljem koji možete staviti ispred trake za da Vam obezbijedi rashlađujući vjetar kao onaj na otvorenom.
 • Radio, CD plejer ili TV da Vam ustupi motivacionu muziku ili programe koji će vam zaposliti misli dok vežbate.
 • Monitor za mjerenje pulsa, da Vam pomogne pri održavanju svog intenziteta na prikladnom nivou (neke trake imaju ugrađen monitor za mjerenje pulsa pa ne morate trošiti novac za kupovinu istog).
 • Suh peškir da obrišete čelo ili lice kad neminovno počnete da se znojite.
 • Električni prekidač između trake za trčanje i zidnog utikača da sprječi oštećenje na spravi ukoliko dođe do električnog spoja (neke trake već imaju ovakav prekidač ugrađen, zato provjerite specifikacije svoje trake za trčanje prije nego što kupite jedan).

Savjet 10 – Održavanje trake za trčanje

Većina modernih traka za trčanje, pogotovo one kvalitetnije bi trebalo da Vam obezbijede mogo godina upotrebe bez problema, uz minimum potrebe za održavanjem.

U najmanju ruku međutim, većina traka će zahtjevati određen stepen održavanja koje se svodi na sljedeće tri stvari:

 • Podmazivanje pokretnog kaiša.
 • Blago prilagođavanje balansa pokretnog kaiša.
 • Podešavanje zategnutosti pokretnog kaiša.

Ovaj način održavanja je uglavnom vrlo jednostavan i obično postoje veoma jasni opisi koji pokrivaju sve što je potrebno u svakom uputstvu koje dođe uz spravu.

Čak i ako je većina traka za trčanje danas vrlo pouzdana i takve ostanu tokom puno godina, s vremena na vrijeme komplikovaniji kvarovi mogu da se dese.

U tom slučaju, strogo preporučujemo da, radije nego da to lično radite, ostavite taj posao kvalifikovanom tehničaru koji će rado doći na Vašu kućnu adresu i obaviti popravku.

Što se tiče preventivnog održavanja, jedna od najvažnijih stvari koju možete uraditi je da se uverite da se sprava bespotrebno i prevremeno pohaba, NIKAD nemojte uključiti traku za trčanje dok Vi ili neko drugi stoji na pokretnom kaišu.

Uvijek stanite nogama na krajevima trake kada je uključite i iskoračite na traku samo kad je već u pokretu na minut ili dva.

Zaključak

Korištenje trake za trčanje je sjajan način da izgubite kilograme i poradite na kondiciji. Čak i ako su trake među najpopularnijim spravama koje se uzimaju za kućnu teretanu, mnoge samo stoje na mjestu, miruju i skupljaju prašinu.

U ovom članku dali smo Vam naših deset savjeta da izvučete maksimalnu korist iz Vaše trake za trčanje tako da bude dobra investicija u Vaše zdravlje koja i treba da bude, a ne ormari nagomilani skupom odjećom.